Niš: Bioskop ide u stečaj

Bez autora
Jan 30 2011

Gradska uprava za imovinu započela je preuzimanje imovine JP „Nišfilm“. U Upravnom odboru ovog propalog preduzeća napominju da su obavešteni da je to učinjeno po odluci Vlade Srbije od decembra prošle godine, po kojoj se imovina oduzima zbog njenog nenamenskog korišćenja. Radnici i sedište firme u bioskopu „Vilin grad“ neće i bukvalno na ulicu, rečeno je „Novostima“. JP „Nišfilm“ je do sada pored bioskopa, raspolagao letnjim pozornicama u Tvrđavi i u Niškoj Banji, koje grad takođe preuzima. Moj predlog je još pre godinu i po dana bio da je jedino rešenje za višegodišnju agoniju proglašavanje stečaja. Tako bi se spasila imovina, izbeglo plaćanje dugova i kamata koje su u međuvremenu nastale. Sačuvao bi se i novac poreskih obveznika. U toku je preuzimanje imovine i verujem da će se posle toga preći u stečaj.

Niš: Bioskop ide u stečajGradska uprava za imovinu započela je preuzimanje imovine JP „Nišfilm“.

U Upravnom odboru ovog propalog preduzeća napominju da su obavešteni da je to učinjeno po odluci Vlade Srbije od decembra prošle godine, po kojoj se imovina oduzima zbog njenog nenamenskog korišćenja.

Radnici i sedište firme u bioskopu „Vilin grad“ neće i bukvalno na ulicu, rečeno je „Novostima“. JP „Nišfilm“ je do sada pored bioskopa, raspolagao letnjim pozornicama u Tvrđavi i u Niškoj Banji, koje grad takođe preuzima.

- Moj predlog je još pre godinu i po dana bio da je jedino rešenje za višegodišnju agoniju proglašavanje stečaja - kaže za „Novosti“ Predrag Blagojević, predsednik UO „JP Nišfilm“.

- Tako bi se spasila imovina, izbeglo plaćanje dugova i kamata koje su u međuvremenu nastale. Sačuvao bi se i novac poreskih obveznika. U toku je preuzimanje imovine i verujem da će se posle toga preći u stečaj. Zatražili smo i da se razreši pitanje direktora preduzeća kome je mandat istekao još u maju prošle godine - kaže Blagojević.

Grad je više puta „gasio požar“ u ovom preduzeću, ali ne i do kraja efikasno. Isplaćena su dugovanja radnicima od 60 miliona dinara. Grad je nesrećno, kako se pokazalo, preuzeo sva dugovanja firme, pa time ostao kratak za 80 miliona, koliko je prema sudskoj odluci naplatilo preduzeće „Gama“ iz Beograda po osnovu starog duga iz 1992. godine.

Gašenje JP „Nišfilm“ nazire se kao jedino rešenje, iako su se godinama predlagalo drugačije. Anketna komisija, formirana da ispita uzrok nastanka duga prema „Gami“, zaključila je prošlog juna da su neophodne statusne promene preduzeća, stečaj, likvidacija ili eventualno pripajanje nekoj drugoj gradskoj instituciji. Da „usvoje“ JP „Nišfilm“ poželeo je među prvima Niški kulturni centar. U hroničnoj aferi oglasio se i Upravni odbor podnošenjem prijava zbog nesavesnog poslovanja.

Kako nezvanično saznajemo, trenutna dugovanja su oko 20 miliona dinara, a radnicima, koji su pre skoro dve godine dobili po osnovu tužbi i zaostalih plata u proseku oko 1,5 miliona dinara od sopstvenog preduzeća, sada se duguju plate za poslednjih godinu i po. A Niš i dalje nema bioskop...

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik